Make your own free website on Tripod.com
Homeopati DiMalaysia

Home

Barah / Kanser
English Version
Rawatan Kami
Siapa Doktor Bertugas
Konsep Rawatan
Homeopati DiMalaysia
Resort Kesihatan Homeopathy, Kelantan

Berikut adalah petikan berita-berita dan keterangan
tentang kegiatan homeopati di Malaysia.
Sejarah penubuhan dan Perkembangan MRHP & FAHOM sejak lebih dari 20 tahun yang silam dibawah bimbingan dan asuhan
Prof Dr Sir Nik Omar

Petikan Berita ( Terjemahan )Dari
Majalah MAS - Wing of Gold January 1996

Homeopathy Hometruths - Yes To Dr No ( Dr Nik Omar )
Keyakinan pada Homeopathy - Ya Kepada Dr Nik Omar

Apakah Tau Elizabeth, Sir Yehudi Menuhin, Tina Turner dan pernambahan persamaan dengan rakyat Malaysia ?

Homeopathy: Satu sistem perubatan alternatif yang semakin mendapat tempat didunia. Pernambahan pengikut-pengikut pada perubatan homeopati bukan sahaja di malaysia, malah diseluruh dunia, manusia mula merubahkan seleranya kearah perubatan alternatif - homeopati.

Di Amerika Syarikat sahaja industri ini menjana jumlah angka
mencecah ke USD 8 billion setahun. Di US sahaja perningkatan jualan ubat-ubat homeopati meningkat kepada 1000 peratus sejak 4 tahun yang silam.

Di Perancis satu perempat penduduk menggunakan perkhidmatan perubatan homeopati, sementara di Britain penambahan penggunakan terhadap homeopati bertambah dua kali ganda setiap dua tahun.

Di India dan Pakistan, homeopathy menjadi industri yang menguntungkan berbilion rupees.

Homeopati datang ke Malaysia melalui Askar British tetapi orang Melayu pertama memperkenalkan homeopati pada tahun 1940'an ialah Dr Burhanuddin Helmi. Perkembangan homeopati diwaktu itu tidak begitu meluas.

Sejak lebih dari 20 tahun yang silam, homeopati di Malaysia berkembang begitu cepat dan meluas melalui Dr Nik Omar bin Nik Daud dari Kelantan yang telah menulis lebih dari 500 remcana-rencana di Majalah, akhbar, TV dan radio Malaysia.

Yes to Dr No
Sejarah Dr Nik Omar

Bilek menunggu Pusat Perubatan Dr Nik Omar sangat sibuk. Seorang budak sekolah yang mana penyakit lelahnya telah sembuh, telah datang kembali untuk mengambil ubat tambahan. Seorang wanita muda sedang menunggu untuk mendapatkan rawatan kesuburan untuk mendapatkan anak. Seorang lelaki sedang menunggu untuk mengambil ubat tambahan untuk penyakit migrain yang telah sembuh.

Bagi mereka, tidak kisah apa ubat yang dugunakan, asalkan mereka sembuh dari penyakit yang dihidapinya. Mereka telah mencuba berbagai rawatan lain, tetapi gagal menyembuhkan. Mereka beralih pula kepada homeopati, mudah-mudahan apa penyembuhan.
Malah mereka berpendapat, ubat-ubat homeopati tidak ada dadah dan tidak mengandungi kesan sampingan dan jika ianya sembuh, ia sembuh berkekalan.

Harapan terkahir Pada Homeopati.

Seorang lelaki tua separuh lumpuh telah masuk ke Pusat Perubatan homeopati ini dengan tongkat menyatakan bahawa sejak serangan jantungnya yang terakhir, tidak ada apa-apa lagi yang dapat dibantu oleh doktor biasa, harapan terakhirnya ialah kepada homeopati, sebab itulah saya datang kesini.

Dr Nik Omar merawat orang-orang sakit secara peribadi dan mesra. Dia mempunyai pengalaman yang luas baik dalam ilmu-ilmu perubatan homeopati dan perubatan barat. malah beliau adalah seorang pakar perubatan China, dalam perubatan Akupunktur.

Baik rakan-rakan mahupun orang-orang yang tidak sehaluan dengannya, semua beranggapan Nik Omar mempunyai kredidibiliti dan tenaga yang kuat untuk membangun dan mengembangkan perubatan ini di Malaysia. Semua beranggapan beliaulah orang yang bertanggung-jawab memajukan homeopati di Malaysia, lebih dari orang lain.

Beliau bukan sahaja menulsi lebih dari 500 rencana dan artikel-artikel tentang homeopati dan akupunktur di majalah dan akhbar-akhbar, malah beliau juga banyak memberi ceramah di TV1, TV2 , TV3 dan Radio di Malaysia.
Beliau sering keluar dalam Selamat Pagi Malaysia, Dimensi dan Bincang Petang TV3.
Beliau juga pernah menjadi penceramah perubatan di TV Brunei dan Radio Brunei Darussalam.
Sehingga kini beliau masih menjadi penulis tetap di Migguan Pentas Dunia dan Majalah Bulanan Intisari.

Dr Nik merupakan seorang yang aktif dalam Organisasi Homeopati Antarabangsa dan menganggoati Liga Perubatan Homeopati Dunia -LHMI dan OHMI. Malah beliau hingga sekarang masih memegang jawatan Vice President Asian Homeopathic Medical league selama 7 tahun.

Latang Belakang Kerjaya Dr Nik Omar

Beliau yang mempunyai kelulusan dari Pakistan Homeopathy Medical College & Homeopathic Hospital Lahore, dan juga seorang bekas pelajar di London School of Chiropody, University College Hsopital, England telah menceburkan diri dalam homeopati sejak tahun 1970.

Pada tahun 1975 beliau meneruskan pengajiannya di England
1977 Kembali ke Malaysia dan menubuh sebuah kelinik homeopati di Kota Bharu, kelantan.
1979 menubuh seorang kolej homeopati dengan nama Fakulti Perubatan Homeopati Malaysia di Kelantan.
1983 menubuhkan Persatuan Pengamal Perubatan Homeopathy
1987 menubuhkan Liga Perubatan Homeopati Asia (Malaysia)
1988 menjadi Pengarah Fakulti Homeopati Malaysia
1979 menubuhkan Doktor Tanpa batasan
1990 menubuhkan Institut Perubatan Akupunktur
1991 menjadi pengarah Hospital Homeopati Nik Omar
2002 mendirikan kampus & Hospital homeopati yang baru di Kg Gelang Mas, pasir Mas, Kelantan

Mengikut pendapat Dr Nik, kebolehan dan keupayaan perawatan homeopati hendaklah dicuba dan rasa sendiri keberkesanannya.

Falsafahnya " Beliau hanya berikhtiar, Tuhan menyembuhkannya"

Hubungi Kami di Alamat Ini

Sesiapa yang ingin Tinggal di Hospital kami atau Chalet Kami
Sila hubungi terus ke Hospital kami di Pasir Mas Tel: 09-7972948 atau 012-9554975 atau mana-mana kelinik cawangan kami terdekat

Di Kuala Lumpur

Pusat Perubatan Homeopati Nik Omat
128 A & B, Jalan Raja Abdullah, Kg Baru, Kuala Lumpur.
Tel: 03-26926549

Di Kota Bharu

Pusat Perubatan Homeopati Nik Omar
No.11, bangunan Tabung Haji Lama, Jalan Dato Pati
Kota Bharu, Kelantan. Tel: 09-7440440